𝔇𝔢 𝔑𝔞𝔞𝔪

Home

V oordat we de geschiedenis van de naam Roeleveld binnen stappen eerst even een belangrijk feit.

In 1811 voerde Napoleon de burgerlijke stand in en vanaf dat moment was het verplicht om jezelf te laten registreren met een achternaam. De belangrijkste motivatie van Napoleon was het gemakkelijker kunnen innen van belastingen. Nadat Napoleon in 1814 werd verdreven, bleef de burgerlijke stand in Nederland bestaan.

De achternaam Roeleveld bestaat al ver voor 1811, zo hebben we de doopakte van een Jacob Abrahamsen Roervelt (generatie II, ~1640) en in Utrecht was er al in 1525 een Hector Jacobssoen van Roervelt. Wat betreft de Scheveningse tak schrijven de oudste gevonden documenten ons over een Abraham Jacobse Roerevelt (1674).

Roervelt - Roerevelt - Roelevelt - Roeleveld

Waar Jacob Abrahamsen nog de achternaam Roervelt draagt, wordt in de officiële documenten de achternaam van zijn zonen Abraham Jacobz en Anthoni Jacobs met Roerevelt aangetekend. Abraham Jacobz Roerevelt krijgt maar liefst negentien kinderen waarvan vier met de achternaam Roerevelt, drie met Roelevelt en elf met de achternaam Roeleveld. De verwarring gaat in de generaties daarna door totdat Napoleon in 1811 een achternaam verplicht stelt.

Voornamen

In die tijd, toen achternamen nog niet verplicht waren, werden vaak meerdere voornamen gebruikt waarbij de laatste voornaam meestal een vernoeming was naar de vader: Abraham Jacobz(oon). Ondanks het gebruik van een achternaam werd in die tijd ook bij Roeleveld een vader in de voornaam vernoemd, kijk maar naar generaties III, II en I. Zo heet de vader van de broers Abraham Jacobz (1674) en Anthoni Jacobs (1694), Jacob Abrahamsen (1640) en zijn vader Abraham Krijnen (1610).

Volkstelling

Volgens informatie van het Meertens Instituut bedroeg het aantal personen met de achternaam Roeleveld ten tijde van de volkstelling in 1947 in totaal 780. De namen Roervelt, Roerevelt en Roelevelt kwamen toen niet meer voor.


In 2007 waren er 1299 personen met de achternaam Roeleveld. De verspreiding van deze Roelevelden over Nederland zie je op de volgende kaart.


De Evolutie in de naam Roeleveld

De volgende tabel geeft de exacte schrijfwijze van de voor- en achternaam zoals genoemd in de verschillende aktes. Hiervoor is tak 1 als voorbeeld genomen.

Leefde
Van-Tot
Doopakte Trouwakte Overlijdsakte
1881-1931 Bastiaan
Roeleveld
Bastiaan
Roeleveld
Bastiaan
Roeleveld
1849-1917 Pieter
Roeleveld
Pieter
Roeleveld
Pieter
Roeleveld
1822-1855 Pieter
Roelevelt
Pieter
Roelevelt
Pieter
Roelevelt
1785-1792 nakijken Krijn
Roeleveld
Krijn
Roeleveld
1759-1792 Arij
Roeleveld
Arie Krijntz
Roeleveld
Arie
Roelleveld
1722-1805 Krijn Krijn Krijne
Roelevelt
Krijn Wouterz
Roeleveld
1699-1722 Krijn Crijn Abrahamz
Roerevelt
Krijn Abraham??
1674-1739 geen Abraham Jacobz
Roerevelt
Abraham Ja....
Roeleveld
1640-16.. Jacob Abrah?
geen geen
~1610-16.. geen geen geen

Schrijfwijze in de akten

Ook zijn akten niet altijd consequent met de schrijfwijze van de voornaam voor eenzelfde persoon (Crijn & Krijn). Hieronder een voorbeeld van de akten van Krijn (GEN IV). Is het nu Crijn of Krijn?

In de documenten die we hebben gevonden wordt het probleem duidelijk.

In Doopaantekening van 23 dec 1699

In Huwelijksaantekening van 12 apr 1722

In Aantekening begraven van 31 mei 1722

Duitse afkomst??

Van Abraham Krijns (onze stamvader?, geboren ~1610, GEN I ) is in de Haagse archieven niets gevonden. Het is mogelijk/aannemelijk dat Abraham Kryns ergens tussen 1610 en 1630 naar Den Haag is gekomen om zich hier te vestigen.

Het zou niet correct zijn om zonder voldoende bewijs aan te nemen dat Abraham Krijns uit Duitsland komt. Maar speculeren mag altijd en daarom zijn hier een aantal feitjes die de herkomst in die richting duwen. Een aanwijzing hiervoor is de handtekening van Abraham Jacobz Roerevelt (GEN III). Abraham schrijft de 2 r's van Roerevelt in het oud-Duitse schrift, dat lijkt op onze W. Hier is een scan van zijn handtekening, uit de 17e eeuw.



Persoonskaart van Abraham Jacobz Roerevelt (GEN III) .

Een andere aanwijzing is dat het huwelijk van achterkleinkinderen van onze stamvader soms in de Hoogduitse gereformeerde gemeente werd gesloten, waarbij er ook personen uit Duisburg en Keulen aanwezig waren. Bij de doop van een achterkleinkind van onze stamvader was iemand van Duitse afkomst als getuige aanwezig.
Hier zijn twee voorbeelden:

  • Het zeventiende kind van Abraham Jacobse Roerevelt, zoon Abraham Roerevelt(1719-1748), trouwde op 13 juni 1739 in de Hoogduitse Evangelische kerk te Den Haag met Jannetje van Harlingen.
  • Ook de kleindochter van Abraham Jacobse Roerevelt, Willemijntje Roerevelt (vijfde en laatste kind van zijn zoon Abraham Roerevelt), trouwde in deze Duitse kerk. Dit huwelijk werd in het kerkelijk register als volgt beschreven:
    Pieter Tieleman Gerard Pistoor j.m. geboren te Duisburg aan de Roer, met Willemina Roerevelt j.d. geboren en 'beijde wonende alhier', 21 juni 1778.
    j.m. =jong ongehuwde man en j.d. =jong ongehuwde dochter
    Het echtpaar Pistoor - Roerevelt is later naar Duisburg verhuisd. Uit de doopregisters van de Salvatorkirche te Duisburg blijkt dat hun zoon Abraham daar op 23 augustus 1780 gedoopt is. Willemijntje werd daar ingeschreven als Wilhemina Ruhrfeld. Hieronder het gedeelte uit het doopregister van de Salvatorkirche te Duisburg (Duitsland) van 23 augustus 1780

Utrechtse tak.

Een andere aanwijzing die in de richting van Duitsland wijst komt van een stamboom uit de omgeving van Utrecht. Helaas is het nog niet gelukt om de Utrechtse en Scheveningse stamboom met elkaar te koppelen.

Wat is bij ons bekend over deze Utrechtse tak?
Allereerst de naam Hector Jacobssoen van ROERVELT, geboren rond 1525 te Utrecht.
Hector Jacobssoen was lid van de Duitse Orde. In het archief van de Duitse Orde in Utrecht komt een zegel van hem voor (zie afbeelding) gedateerd 03 juni 1572.
Het wapen op de zegel is golvend doorsneden, boven een scheepsroer en gewende traliehelm met wrong. Het scheepsroer tussen twee olifantstrompen.De randschrift tekst is /.S.[HECTO]R.VAN.ROERVELT./. Meer informatie over deze zegel is te vinden in ons archief, menuoptie 'Familiearchief'.

Van Hector Jacobssoen van ROERVELT zijn drie kinderen bekend.

  1. Jacobi (Jacob) de Roervelt trouwt met Sophie de Ischelvelt. Zijn geboortedatum is onbekend, evenals zijn leeftijd bij overlijden. Sophie overlijdt op 20 november 1603. Een melding van haar overlijden is te vinden in het boek van de Utrechts Klokkenluiders Gilde.

    obito et funere = overleden en begraven
    ixoris = echtgenoot
    Martinus = naam van de klok in de Domtoren
    bistd = 2xluiden
    6 fl. = De rekening voor het luiden bedroeg 6 florijn.

    Jacob de Roervelt hertrouwt op 7 juni 1606 met Clementia van der Capelle (akte 711.85 Utrecht CIV trouwen 1585-1656). Haar vader heet Gillis van der Capelle.

    Onbekend is wanneer Clementia overlijdt, maar Jacob hertrouwt wederom op 21 april 1610 met Meynsgen van der Capelle. Waarschijnlijk is dat de zus van Clementia, want haar vader heet ook Gillis van der Capelle (akte 711.85 Utrecht CIV trouwen 1585-1656).

    Jacob de Roervelt overlijdt op 21 maart 1612 te IJsselstein en wordt in Utrecht begraven.

  2. Hendrik (Henrici of Henrick) Hectorssoen van ROERVELT is geboren rond 1550 en trouwt op 4 juni 1597 met Hillichgen van Assenroy.
    Trouwakte: archief gemeente Utrecht en van de voormalige gemeente Zuilen, toegangsnr 711, inventarisnr 85 en paginanr. 56.
    Henrici overlijdt op 20 april 1958 te Utrecht. Een melding van zijn overlijden is te vinden in het boek van de Utrechts Klokkenluiders Gilde.

    super obito = sterven/overleden
    Maria = naam van de klok in de Domtoren
    semel = 1xluiden
    4 fl. = De rekening voor het luiden bedroeg 4 florijn.

  3. Catharina de ROERVELT is op 3 december 1607 in Utrecht overleden en begraven.

Wat opvalt is dat de familie rond die tijd niet onbemiddeld was en ook verschillende vooraanstaande functies had, zoals schout (burgemeester) van Vlissingen. De familie bezat aanzienlijke hoeveelheden grond en was lid van de Duitse Orde, wat de familie een gerespecteerde status gaf. Er zou dus meer over deze voorvaderen te vinden moeten zijn!

Tenslotte een schematische samenvatting van alles wat net is besproken

erjomst