𝔊𝔢𝔫𝔢𝔯𝔞𝔱𝔦𝔢 X


P ersoonskaart van

Mocht u de persoonskaart niet zien klik dan op


B astiaan is geboren op 16 februari 1881 ’s avonds om 7 uur. De geboorte werd 12 dagen later op 17 februari in het gemeentehuis van den Haag aangegeven door Bastiaan Pronk, oud vijf en zestig jaren, zonder beroep, wonende te Scheveningen, bij de geboorte tegenwoordig geweest. Getuigen waren Pieter Roeleveld, oud acht en vijftig jaren, zonder beroep, en Huibert Vrolijk, oud negen en vijftig jaren, arbeider, beiden wonende te Scheveningen.


Geboorteakte Bastiaan

Johanna is geboren op 4 februari 1881 's avonds om 8 uur. De geboorte werd op 5 februari in het gemeentehuis van Den Haag aangegeven door Johanna Cornelia Tuyt, geboren Zuurmond, oud drie en vijftig jaren, vischverkoopster wonende te Scheveningen die bij de geboorte tegenwoordig is geweest. Getuigen waren Dirk Keus, oud twee en dertig jaren en Arie Ros, oud vier en twintig jaren, mandenmakers, beiden wonende te Scheveningen.


Geboorteakte Johanna

Bastiaan Roeleveld (Bas) Bas van Jonge Piette Roeleveld stamboom X-p, zoon van Pieter Roeleveld (IX) en Petronella Pronk, geboren te Scheveningen op woensdag 16 februari 1881 19.00, gedoopt Nederlands Hervormd te Scheveningen op zondag 13 maart 1881, Schipper visser, overleden (49 jaar oud) te Scheveningen op zaterdag 17 januari 1931 14.00, begraven te Scheveningen op dinsdag 20 januari 1931.

Getrouwd te Scheveningen op woensdag 23 december 1903, kerkelijk huwelijk (Nederlands Hervormd) te Scheveningen op woensdag 23 december 1903 Oude kerk, met

Johanna Cornelia Blok, dochter van Gerrit Blok en Jansje Tuyt, geboren te Scheveningen op vrijdag 4 februari 1881, gedoopt Nederlands Hervormd te Scheveningen, Boetster, overleden (85 jaar oud) te Scheveningen op woensdag 17 augustus 1966, begraven te Scheveningen op maandag 22 augustus 1966.


Handtekening Bas


Handtekening Johanna

J eugd

Bastiaan en Johanna woonden allebei, in hun jeugd, in het slop van Maerten Sukkere (sukker betekent suiker) dat uitkomt op het Marcelisplein. Zij waren buurkinderen en hebben elkaar zo leren kennen.
HET SLOP VAN "MAERTEN SUKKEREN"(1900).

Voor de nakomelingen van Bastiaan Roeleveld en Johanna Cornelia Blok is bovengenoemd slop van historische betekenis In de jaren rond 1900 woonden daar namelijk Pieter Roeleveld (jonge Piet) en Gerrit Blok met hun vrouw en kinderen waaronder Bastiaan en Johanna. Onze ouders waren dus buurkinderen en hebben elkaar daar leren kennen. Omdat het voor ons gezin zo'n belangrijk slop was is het misschien aardig hierover iets te vertellen. De eigenaar van de huisjes in dit hofje was Maarten Knoester en zijn bijnaam Sukker (Suiker). De naam Suiker is een afslagnaam, de kopers van vis aan de afslag hadden een speciale naam bij het afslaan, omdat er meer kopers waren met dezelfde naam ,en zo mijnde Maarten Knoester met "mijn Suiker". Maarten was namelijk o.a. ook viskoper. Maarten Knoester werd geboren op 3 Mei 1833, hij overleed 26 Mei 1903. Hij was een prominent lid van de Scheveningse gemeenschap. Hij behoorde tot wat men noemde de notabelen. Zo was hij lid van de gemeenteraad van 1890 tot 1900; lid van het bestuur van het Ned. Hervormd Weeshuis, Oude Mannen en Vrouwenhuis; lid van het bestuur van de Vereniging School met de Bijbel en lid van het bestuur van de Ned. Hervormde Gemeente te Scheveningen en ouderling. Maarten Knoester was een sociaal voelend mens. In het hofje liet hij huisjes bouwen, waarin arme mensen konden wonen. Hij stond deze mensen ook financieel bij. Dat blijkt ook uit een gedicht dat een van zijn vrienden maakte bij zijn begrafenis. Daarin de volgende regels:

"Hij heeft zijn brood op aard ook niet alleen gegeten,
Al waar hij armoe zag daar reikte hij zijn hand,
En velen op dit dorp die dat ook zeer wel weten
Dat hij, als 't noodig was, verleende onderstand

Maarten Knoester handelde behalve in vis (afzet naar België) ook in brandstoffen en had een voermanderij. Achter in het slop waren de stallen gevestigd waar de paarden en wagens waren ondergebracht.
Nu is de vraag nog: Waarom hebben ze Maarten de bijnaam Sukker (Suiker) gegeven? Is het omdat het zo'n goede man was, die zoveel deed voor zijn medemens?. Er is een Scheveningse uitdrukking: iemand bebutteren en besukkeren, dat betekent iemand goeddoen en goed voor iemand zorgen. Zou dit de reden zijn voor zijn bijnaam? Het is best mogelijk.
Zijn opvolger was zijn zoon Dirk, hij zette de voermanderij voort. Ook zoon Dirk was een sociaal voelend mens en eveneens zeer vrijgevig. Het gebeurde op een koude dag in de winter dat hij zonder overjas thuiskwam. Die jas had hij onderweg gegeven aan een arme drommel die het koud had.
Behalve de z.g. armenhuisjes hebben ook andere huizen in het hofje gestaan, het hofje was dicht bebouwd. In ieder geval woonde Dirk Knoester in een huis gelegen aan het begin rechts.
Het slop van Maerten Sukkeren bestaat niet meer, ook dit hofje moest plaatsmaken voor nieuwbouw. Het is echter zo, als U de oude ingang van het slop aan de Marcelisstraat binnenloopt staat er aan de linkerkant nog het laatste overgebleven huisje, zoals het vroeger was in de tijd van Bastiaan en Johanna.

Zowel Bastiaan als Johanna bezochten de school voor openbaar onderwijs aan de Badhuisstraat. Bastiaan van 23 maart 1888 tot 29 maart 1893 dus 5 jaar en Johanna van december 1891 tot 27 september 1893 dus 2 jaar, hiervoor had ze enkele jaren onderwijs gekregen op een andere school zodat zij bij elkaar ook 5 jaar lager onderwijs heeft genoten. Van beiden is er nog een getuigschrift waarop de volgende "aantekeningen".

Bastiaan heeft vaak moeten horen van Johanna dat zij een betere lijst had

Bastiaan ging, na de lagere school, op 12 jarige leeftijd met zijn vader mee naar zee. Zijn vader was toen 40 jaar. Hij voer toen op een bom en begon als "zwemmer". Een zwemmer moest, als de bom de kust naderde voor de verbinding zorgen tussen het schip en de vaste wal. Hij sprong dan over boord met een touw om zijn middel en liep dan naar het strand. In de wintermaanden, als er niet werd gevist, bezocht Bastiaan de zeevaartschool onder leiding van de Hr. Krijt.

Johanna was voor en tijdens haar huwelijk boetster. Het veld waar dit gebeurde heet boetveld en bevond zich aan de Harstenhoekweg bij de watertoren. Een licht glooiend duinterrein. In de omgeving lag het landhuis "Den Ruigenhoek", een buitenhuis van de koninklijke familie. Koningin Wilhelmina hield van dit duinlandschap en was dikwijls op dit buitenhuis. Het gebeurde nogal eens dat ze ging schilderen bij de boetvelden en maakte dan een praatje met de Scheveningse boetsters.

Johanna deed, op 19 maart 1902, geloofsbelijdenis in de Nederlands Hervormde kerk (oude kerk) te Scheveningen. Bastiaan deed in dezelfde kerk belijdenis op 28 januari 1903.

H uwelijk

Het huwelijk vond plaats in het gemeentehuis van 's-Gravenhage op 23 december 1903, waarvan aankondiging werd gedaan op de 13e en de 20e van dezelfde maand. Getuigen waren: Karel Jacobus Knoester, Michiel van der Harst, Cornelis van der Toorn en Gerrit Blok (broer van Johanna).


Bastiaan op jonge leeftijd


Johanna op jonge leeftijd


De grote vlek op het trouwboekje is ontstaan toen er een wijnglas omviel over het boekje.

Hieronder de bladzijden in het trouwboek


Bladzijde 1


Bladzijde 2


Bladzijde 3


Bladzijde 4


Bladzijde 5

Na het huwelijk woonden zij op kolenwagenslag 88 (het geitenpaleis), Ankerstraat 27, IJmuidenstraat 124, Korendijkstraat 3 en IJmuidenstraat 13. Zowel de woning aan de Korendijkstraat als de woning IJmuidenstraat 13 is eigendom geweest.


Korendijkstraat bij de Werfstraat, links nrs. 1-3 Datum: ca. 1898


Ankerstraat; rechts nr. 27 Datum: ca. 1977


Kolenwagenslag nrs. 76-106, slopje op wasdag Datum: ca. 1934


Kolenwagenslag nrs. 80-100, slopje op wasdag; op de achtergrond de Openbare Lagere School aan de Duinstraat Datum: ex. 1934


Het gezin in 1916


Het hele gezin op 28 mei 1930

De zoons mochten af en toe mee op reis met de vissersschuit met Bastiaan. Hij moest dat in het begin van de zomer in de haven liggen met de logger want de kinderen hadden dan vakantie. De jongste zoon Teun heeft daarom lang moeten wachten tot hij mee kon. Uiteindelijk is hij nooit mee geweest omdat Bastiaan in 1931 overleed.
In Scheveningen had vrijwel iedere inwoner een bijnaam waaronder hij of zij beter bekend stond dan de officiële naam. Zo werd Bastiaan 'Bas van jonge Piette' genoemd. Als aan zijn kinderen werd gevraagd “van wie ben de d'r ien” dan was “ik ben er ien van Bas van jonge Piette” voldoende. Deze naam had een stuk familiegeschiedenis in zich.
Bastiaan heeft alleen het huwelijk van zijn oudste zoon meegemaakt maar heeft niet mogen meemaken dat het eerste kleinkind werd geboren. Dit was de zoon van Pieter die werd geboren in hetzelfde jaar als Bastiaan overleed. Dit oudste kleinkind werd naar hem genoemd Bastiaan.
Alle kinderen bereikte of hebben een hoge leeftijd bereikt van 79 tot over de 90. Moeder Johanna zei wel eens “we zijn van een sterk geslacht“ en gezien de leeftijd die de zussen en broers van haar en van Bastiaan hebben bereikt is dit ook zo. De kinderen van Gerrit Blok en de kinderen van Pieter Roeleveld hebben allen een hoge leeftijd bereikt. Uit het gezin Blok waren 3 kinderen van boven de 80 en 3 boven de 90 jaar toen ze overleden.
Johanna was bij haar overlijden in 1966 25 keer grootmoeder geworden. 1 kleinkind is tijdens haar leven al overleden. Verder is zij 8 keer overgrootmoeder geworden.
Gevonden voorwerpen werden aangegeven waarna in de krant vermeld werd waar men het verloren voorwerp kon ophalen. Zo werd op 28 november 1922 gemeld dat men een yale sleutel kon ophalen op het adres Ijmuidenstraat 13 te Scheveningen en op 10 december 1931 een schoolabonnement van de H.T.M.


Het Vaderland 28 november 1922


Het Vaderland 10 december 1931