Maar het gaat om Willem Marinus, dus hier zijn verhaal.
Willem Marinus trouwde op 7 mei 1937 (26 jaar) in Aalten met Mathilda Coëlho uit Beneden Para (Suriname), en ze kregen volgens zeggen ten minste 1 zoon (Ricardo Roeleveld, 1942-1983). In het jaar dat hij trouwde, stond Willem Marinus geregistreerd als soldaat bij de Koloniale Reserve. Het Korps Koloniale Reserve was een opleidingscentrum voor Nederlandse vrijwilligers van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Waarschijnlijk zat hij rond 1937 op het opleidingscentrum in de Prins Hendrikkazerne te Nijmegen. Wanneer hij naar Nederlands-Indië is gedetacheerd, is mij niet bekend.
Rond 1 maart 1942 landen de eerste Japanners in voormalig Nederlands-Indië. Op 8 maart 1942 werd Willem Marinus door de Japanners in Bandung krijgsgevangen genomen, hij was toen Brigadier bij de artillerie. Op diezelfde dag vinden op het militaire vliegveld Kalidjati capitulatiebesprekingen plaats. Om 18:20 die dag tekent luitenant-generaal Ter Poorten de algemene capitulatie van het KNIL. De volgende dag om 7:45 wordt de algemene capitulatie via de NIROM bekendgemaakt.
We weten dat Willem Marinus ergens in februari werd gedeporteerd naar het krijgsgevangenkamp Non Paradei, 96 km van Non Pladuk, een kamp dat, zoals de meeste langs de Birma-Siam spoorbaan, lag. Dit kamp was in de maanden februari en maart 1943 operationeel. Dit tijdelijke kamp was om daar een sleuf tussen de rotsen te maken en er een spoordijk te plaatsen. Op 6 maart 1943 stierf Willem Marinus daar aan ondervoeding en werd begraven op de oorlogsbegraafplaats van Kanchanaburi. Willem Marinus is dus, op twee dagen na, een jaar krijgsgevangen geweest en is waarschijnlijk in verschillende kampen langs de Birma-spoorbaan te werk gesteld alleen Non Paradei is bekend.
Zijn vrouw is op 25-01-1947 uit Nederland naar Suriname vertrokken en is gaan wonen op Julianastraat 4 te Paramaribo.
Ik ben een paar uurtjes bezig geweest om deze informatie boven water te halen. Het is verre van volledig, maar toch toegevoegd aan de website onder familieverhalen. Het is een verhaal dat hopelijk in de loop der tijd wordt aangevuld. Misschien is er iemand die hier dieper in wil duiken en bijvoorbeeld uit wil zoeken wat er gebeurd is in de periode tussen zijn krijgsgevangenschap en het moment dat hij in Non Paradie aan ondervoeding overleed.
Nu de vraag: wordt deze Willem Marinus Roeleveld al genoemd in onze stamboom? Het antwoord is JA! Hieronder de vier takken die op dit moment in onze stamboom dB zitten. De aftakking die naar Willem Marinus leidt, zit bij Tak 2, Gen VII, Kornelis 1803. Willem Marinus stamt af van het eerste kind van Kornelis (geboren 1803), zoon Cornelis (geboren 1828). De huidige Tak 2 gaat verder met het vijfde kind van Cornelis (geboren 1838). Hierdoor kon ik Willem vrij eenvoudig terugvinden in onze stamboom.
|