- Oostduinen
omvat het duingebied aan de noordoostkant van Scheveningen
gelegen op het grondgebied
van de gemeenten Den Haag.
Oostduinen wordt aan de noordoostkant begrensd door de gemeentegrens Den Haag-Wassenaar en
aan de zuidzijde door de terreinen van de Alexander kazerne. Aan de westzijde wordt Oostduinen gevormd door de Van
Alkemadelaan, de Zwolsestraat, de Harstenhoekweg, de Groningsestraat, de Hoornse Hop, de tramkeerlus 'Zwarte Pad'.
Bron: Wikipedia - Bestemmingsplan Oostduinen, september 2009:
De oppervlakte van het Oostduinen bedraagt circa 275 hectare, bron: Gemeente Den Haag bestemmingsplan 'Oostduinen' 2009.
Hieronder een plaatje dat onderdeel is van bestemmingsplan 'Oostduinen' - Hieronder de contouren van het gebied 'Oostduinen' via Google Maps [+/- = inzoomen/uitzoomen].
Uit het bestemmingsplan heb ik in een paar regels 'Oostduinen door de eeuwen heen' samengevat. Bron:
Oostduinen is een beschermd duinlandschap in het kader van het Europese ecologische netwerk (Natura 2000).Ontstaansgeschiedenis
Het duingebied bestaat uit 'jonge duinen' waarvan de vorming na 1100 is begonnen. De grootste aanvoer en verstuiving van zand vond plaats van de 13e tot en met de 17e eeuw. Bovenop oude strandwallen, duin- en strandzanden ontstonden zo reliƫfrijke duinen. In de 18e en 19e eeuw traden grote verstuivingen op na beschadiging van de vegetatie door menselijk handelen (vooral het agrarisch gebruik). Sinds 1854 zijn deze verstuivingen geleidelijk tot stilstand gebracht door het inplanten van helm en het reglementeren van het menselijk gebruik. Dit betekent niet dat Oostduinen daarna ongemoeid is gebleven. Voorbeelden: De spoorverbinding Den Haag- Scheveningen (na de oorlog opgeheven), een buiten van de Koninklijke familie (Ruygenhoek; in 1983 afgebrand), het Nettenboetstersveld en van recentere datum de waterwinning (sprangen, infiltratieplassen, leidingen), defensiegebruik en de recreatie. Tot in 1870 kwamen in het gebied natte tot vochtige valleien voor die grotendeels verdwenen zijn door de waterwinning. Voor aanvang van de waterwinning lag het grondwater op 3 tot 5 meter boven NAP. Nu varieert het van 2 tot 10 meter boven NAP, afhankelijk van de aanwezigheid van winningsmiddelen. Sinds 1955 zorgt de infiltratie van rivierwater voor de aanwezigheid van permanent open water in een groot deel van de valleien (meer uit bestemmingsplan volgt binnenkort).Binnen het gebied 'Oostduinen' onderscheiden zich een aantal interessante onderwerpen:
- Oostduinpark
- Nettenboetstersveld
- Den Ruygenhoek
- Konings bosch
- De watertoren
- De Hofpleinlijn
- De Atlantikwall
- De Harstenhoek
- Zwarte Pad
- Uilenbosch
- Meijendel.
Al deze onderwerpen worden apart behandelt en kunnen via het menu afzonderlijk bezocht worden.
Oostduinen
De Afbakening |